Avaluar per aprendre: recursos digitals associats

Miquel Àngel Prats (Coordinador)
Avaluar per aprendre en el context sociodigital
En aquest moments de tant canvi en les metodologies pedagògiques ens trobem que el professorat continua sent qui ho decideix tot en el procés d’avaluació, és a dir, què avaluar, quan i com, i quines decisions prendre. Però si creiem que l’alumne ha de ser el protagonista del seu procés d’aprendre, cal que també ho sigui del d’avaluació, ja que aprenem a partir dels errors i superant dificultats. Reflexionarem sobre els canvis que comporta revisar les concepcions i les pràctiques avaluatives per tal que siguin gratificants i útils, tant per a l’alumnat com per als docents.
Presentació

Neus Santmartí
Eines d’avaluació. Aplicació a l’aula
Les rúbriques compartides i elaborades conjuntament no tan sols són una eina d’avaluació polièdrica en la que poden participar diferents agents, sinó que són una potent eina d’aprenentatge en elles mateixes. Els portafolis, diaris d’aprenentatge i carpetes d’aprenentatge faciliten la reflexió de l’alumne i són també una eina clau per treballar l’autoconeixement i l’autoestima dels alumnes i la consciència del seu procés d’aprenentatge: Com aprenc? Què he après? I quines són les estratègies que faciliten el meu aprenentatge? També cal valorar que la presentació publica dels portafolis per part dels alumnes afavoreix el reconeixement del seu treball i del seu esforç i incrementen així la seva autoestima i la seva motivació de continuar aprenent.
Presentació

Coral Regí
Avaluar Competències a través de tasques autèntiques
L’avaluació té efectes en el tipus d’aprenentatge dels alumnes, condiciona el què i el com aprendre i alhora influeix en els processos d’ensenyament. Quines són les concepcions docents habituals en relació a l’avaluació? Com podem avançar cap a una cultura d’ avaluació autèntica? Quin és el significat del concepte d’avaluació autèntica? S’oferiran reflexions al voltant d’aquestes qüestions i es presentarà una guia per a l’anàlisi de proves avaluatives des de la perspectiva PISA que hem aplicat a diferents centres d’educació primària i secundària per a avançar cap a una cultura d’ensenyament, aprenentatge i avaluació competencial.
Presentació
